Αναδρομική έκθεση Henri Cartier-Bresson – Ρώμη 2015

Αναδρομική έκθεση Henri Cartier-Bresson – Ρώμη 2015

Αναδρομική έκθεση Henri Cartier-Bresson – Ρώμη 2015

Η φωτογραφική ομάδα του Metapolis μαζί με τον δάσκαλο Κώστα Κουρτίδη ταξιδεύεσαν 24 με 29 Οκτωβρίου 2014, στη Ρώμη για την αναδρομική έκθεση HenriCartier-Bresson.

Είδαν και θαύμασαν από κοντά πεντακόσιες και βάλε φωτογραφίες, σημειώματα, σκίτσα, ζωγραφικά έργα και ταινίες που ανασυνθέτουν τη ζωή και το έργο του Henri Cartier – Bresson στους τοίχους του μουσείου Ara Pacis της Ρώμης.
Μια ζωή σαν μυθιστόρημα, μοιρασμένη στις πέντε ηπείρους, όπου τον καλούσε το καθήκον του ρεπορτάζ. Ένα έργο που συνδυάζει τις μέγιστες καλλιτεχνικές αρετές με το δημοσιογραφικό ένστικτο.

10 χρόνια μετά…

Οι επιμελητές της έκθεσης που εγκαινιάστηκε 26 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον θάνατο του Henri Cartier – Bresson, κατατάσσουν τα έργα του σε τρία «κεφάλαια» ανάλογα με τη χρονιά της δημιουργίας τους.

1926 – 1935

Τα πιο πρώιμα δημιουργήθηκαν το διάστημα 1926 – 1935 και φέρουν ανάγλυφα τα σημάδια της επιρροής των σουρεαλιστών• τα χαρακτηρίζουν η υποταγή στα κελεύσματα του υποσυνείδητου, η λατρεία του τυχαίου και η ονειροπόληση.

1936 – 1946

Τα επόμενα, έργα της περιόδου 1936 – 1946, χαρακτηρίζονται από την πολιτική στράτευση του δημιουργού στο πλευρό των αριστερών αντιφασιστικών δυνάμεων· ήταν η εποχή της «μετάβασης» από τη ζωγραφική, την πρώτη αγάπη του, στη φωτογραφία και της βαθιάς πληγής που άφησε στο μυαλό και στην ψυχή ο ισπανικός εμφύλιος.

1947…

Τα πιο πρόσφατα, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μετά το 1947, όταν ο Henri Cartier – Bresson ίδρυσε μαζί με άλλους συναδέλφους του την «κοινοπραξία» Magnum Photos, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των δυνάμεων και των γεγονότων που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο χάρτη όπως τον ξέρουμε.

Η έκθεση με τις Φωτογραφίες του Henri Cartier-Bresson παρουσιάστηκαν από 26 Σεπτεμβρίου 2015 στο μουσείο Ara Pacis της Ρώμης (http://www.arapacis.it/).