Paris Photo art fair | 2015

Paris Photo art fair | 2015

Η μεγάλη γιορτή της φωτογραφικής  τέχνης.

Ο Νοέμβριος για τους λάτρεις της φωτογραφίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος τα τελευταία χρόνια με ένα ετήσιο ραντεβού που δίνουν στις αρχές συνήθως του μήνα στο Παρίσι.

Η Paris Photo Fair έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς θεσμούς σύγχρονης τέχνης καθώς επιτρέπει, σε όσους καταφέρουν και βρεθούν στην πόλη του φωτός και περάσουν τις πόρτες του Grand Palais, να έρθουν σε επαφή τόσο με τις πιο φρέσκες παγκόσμιες τάσεις της φωτογραφικής πρακτικής αλλά όσο και να ανακαλύψουν νέους και παλιούς δημιουργούς.

Από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας μέχρι τους πιο νεότερους συμμετέχοντες, το Paris Photo  υπόσχεται κάθε χρονιά ένα ενδιαφέρον και ευφάνταστο ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφικής εικόνας.

Galerie and photography

Galerie Esther Woerdehoff

Ένα παραδειγμα οι φωτογραφίες του Guy Bourdin (1928-1991) στη Galerie Esther Woerdehoff συνθέτουν μια
από τις πιο ξεχωριστές ενότητες φωτογραφίας μόδας.
Γνωστός για τις αισθησιακές του εικόνες, ο Γάλλος καλλιτέχνης και φωτογράφος, ενσωματώνοντας ερωτικά και σουρεαλιστικά στοιχεία, κατάφερε να διαμορφώσει  τον προηγούμενο αιώνα ένα εντελώς νέο οπτικό λεξιλόγιο με το οποίο θα συσχετίζονταν μέχρι σήμερα τα προϊόντα της υψηλής ραπτικής.

Οι αφηγήσεις του αν και μυστηριώδεις και με διάθεση να προκαλέσουν, συχνά εκδηλώνουν μια γραφική σεξουαλικότητα.

Ο Bourdin παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους της μόδας και της διαφήμισης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με το έργο του να ανήκει στις συλλογές σημαντικών ιδρυμάτων όπως στην Tate και στο M.O.M.A.

Αξίζει να σημειωθεί πως θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις για ένα νέο είδος φωτογραφίας μόδας: ενώ οι συμβατικές εικόνες του χώρου χρησιμοποιούν την ομορφιά και την ένδυση ως κεντρικά στοιχεία τους, οι φωτογραφίες του Bourdin προσέφεραν μια ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση στην εποχή του.

 

Galerie Dix19 Hélène Lacharmoise

Στην περίπτωση του Ελβετού Romain Mader, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα από τα project που σχολιάστηκαν αρκετά το τελευταίο διάστημα για το σεξιστικό περιεχόμενό τους και για το ποιά πραγματικά ήταν η πρόθεση του φωτογράφου.

Η σειρά Ekaterina [Galerie Dix19 Hélène Lacharmoise] αποτελεί τη φωτογραφική αφήγηση μιας φανταστικής ιστορίας, κατασκευασμένη από τον ίδιο το φωτογράφο.
Ο Romain Mader επισκέφτηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2009. Την περίοδο εκείνη, ο Romain ενδιαφέρθηκε για τη σοβιετική αρχιτεκτονική και έβγαλε φωτογραφίες στο Ντόνετσκ και τη Sevastopol.
Αργότερα, επέστρεψε στην ίδια χώρα για να ξεκινήσει το νέο του project με τίτλο Ekaterina, τη φανταστική ιστορία ενός sex traveler που φτάνει στην Ουκρανία αναζητώντας «εύκολες» γυναίκες.
Ο Romain έπαιξε τον κύριο χαρακτήρα στη φωτογραφική  ιστορία που είχε δημιουργήσει. Η Ουκρανία στο έργο αυτό παρουσιάζεται ως μια φαντασμαγορική χώρα, η οποία κατοικείται μόνο από ψηλές ξανθιές που ακούνε στο όνομα «Ekaterina» και ζουν με το όνειρο να  παντρευτούν έναν ξένο.

Η ιστορία έχει ευτυχές τέλος: ο Romain βρίσκει την δική του «Ekaterina», την οδηγεί στην Ελβετία και την παντρεύεται στους πρόποδες του Matterhorn.
Στην πραγματική του ζωή, ο Romain είναι ελεύθερος και δεν ασχολείται με το σεξουαλικό τουρισμό. Η ιδέα να δημιουργήσει ένα έργο με θέμα την ιστορία των ουκρανών γυναικών προέκυψε όταν πληροφορήθηκε για το ουκρανικό κίνημα Femen, το οποίο άνοιξε την περίοδο εκείνη γραφείο στη Γαλλία.
Μέσα από την ενημέρωσή του για τις Femen, ο Romain αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και να στρέψει τη δουλειά του γύρω από τα θέματα της πορνείας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της προκατειλημμένης στάσης απέναντι στις γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πάρει θέση απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα.
Ωστόσο, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του τα σχόλια που ακούστηκαν από τις φωτογραφικές κοινότητες είναι κυρίως επικριτικά, δείχνοντας τον Ελβετό φωτογράφο να στιγματίζει τις γυναίκες της Ουκρανίας, καθώς θεωρήθηκε πως προωθεί, μέσα από τις εικόνες του, το στερεότυπο ότι οι γυναίκες του Ανατολικού μπλοκ είναι εύκολες στον έρωτα.

http://www.parisphoto.com/en/Home/