Les Rencontres de la photographie d’Arles 2014

Les Rencontres de la photographie d’Arles 2014

Οι «Συναντήσεις» (Rencontres) στην Αρλ της Νοτίου Γαλλίας, «Les Rencontres de la photographie d’Arles 2014» είναι το κοινό μυστικό των φωτογράφων. Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, κάθε Ιούλιο, εκεί σε μία μικρή παλαιορωμαϊκή κατάκτηση της Προβηγκίας ξεκινάει μια μεγάλη γιορτή. Ό, τι είναι οι Κάννες για τον κινηματογράφο, το Αγκουλέμ για τα κόμιξ το ίδιο είναι κι η Αρλ για την φωτογραφία. Κρατάει σχεδόν δύο μήνες, φέτος απο 7 Ιουλίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου και μετράει ιστορία από το 1970 που πρώτο-διοργανώθηκε από τον φωτογράφο Lucien Clergue, τον συγγραφέα Michel Tournier και τον ιστορικό Jean-Maurice Rouquette.

Φεστιβάλ – Les Rencontres de la photographie d’Arles

Σε λίγες μέρες το φεστιβάλ «Les Rencontres de la photographie d’Arles» θα κλείσει τις πόρτες του για φέτος στις 21 Σεπτεμβρίου 2014 και η Αρλ θα επιστρέψει στα σκοτεινά ήσυχα βράδια της. Δεν είναι τουριστικό τερτίπι. Όχι! Παρόλο που προσελκύει πολύ κόσμο. Το μαρκετίστικο κομμάτι του συσσωρεύεται κυρίως στην Γαλλική Σχολή Φωτογραφίας που έχει την έδρα της εκεί και παρουσιάζει κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ την δραστηριότητα των φοιτητών. Η πεμπτουσία όμως αυτής της γιορτής είναι ο κεντρικός άξονας εκθέσεων που επιλέγονται κάθε χρόνο και σε ξεναγούν παράλληλα στους μικρούς θησαυρούς της πόλης (διαγωνιστικό τμήμα και εκθεσιακό-τιμητικό).

Τύχη είναι να βρίσκεσαι εκεί την βδομάδα έναρξης. Ένας χάρτης στα χέρια και μωβ νούμερα στα δημόσια κτήρια της Αρλ. Στην αρχή παιδικός ενθουσιασμός που μεταλλάσετε σε περιέργεια και ανυπομονησία και γρήγορα ωριμάζει σε καλλιτεχνική εξερεύνηση. Αυτή είναι η εξέλιξη σου, αν βρεθείς εκεί. Μία εφαρμογή στο κινητό για το φεστιβάλ και ξύπνημα νωρίς το πρωί είναι τα tips για να το απολαύσεις.

Les Rencontres de la photographie d’Arles – Θα τα δούμε όλα; Είναι πολλά! Είδες; Έχει και David Bailey και Araki και Μuniz και Richard Avedon. Να, από δω συνεχίζει η διαδρομή! Δεν προλαβαίνουμε. Πρέπει να ανεβούμε από την ταράτσα. Κοίτα! Μας έδώσαν και φακούς!

Κάθε κτήριο ένα συναίσθημα. Για λίγο παύση, να αδειάσει το οπτικό νεύρο. Να απελευθερωθεί ο εγκέφαλος από την προηγούμενη πληροφορία και ξανά πάλι.

Η μασκότ για φέτος είναι ένας μωβ τάρανδος στημένος στην Place de la Republique. Εκεί μπροστά στημένη και μία αυτοσχέδια pinhole μηχανή για αναμνηστικές. Ένας γάλλος λίγο τρελός που προσπαθεί να χωρέσει 18 άτομα στο φυσικό κάδρο.

Μέχρι τις 19.30 μένουν οι πόρτες ανοιχτές. Λίγο πριν πέσει το φως της μέρας η πόλη αλλάζει ενδυμασία. Τα μικρά ρεστοράν γεμίζουν για λίγο. Τοπικά πιάτα στο μενού και κάτι από Ισπανία φερμένο. Και αφού μπει για τα καλά η νύχτα ακολουθείς την μουσική. Την μία έρχεται από τζάζ μπάντες στην πλατεία, την άλλη από ροκ νέους σε εγκαίνια και πάρτι της πόλης. Λίγο κρασί στο χέρι και περιπλάνηση. Φωτεινά νούμερα εμφανίζονται στους τοίχους. 3, 2, 1….πολλαπλές προβολές με φωτογραφικά ντοκιμαντέρ παντού.

Κάτι αρνητικό; Ίσως οι λίγο υπερόπτες Αρλεζιάνοι. Κάτι εντυπωσιακό; Η ευρηματικότητα στην εκμετάλλευση κάθε δημόσιου χώρου χωρίς να υποβιβάζεται το έργο οποιουδήποτε καλλιτέχνη.

Οι «συναντήσεις» στην Αρλ είναι το λούνα πάρκ της φωτογραφίας. Αξέχαστες πολλές μικρές στιγμές από κλικ της ιστορίας, ανθρώπων που θαυμάζεις ή που έμαθες πρόσφατα, κάποιων που μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ. Ταξίδια μέσα σε ταξίδια και εσύ ξεχνάς ότι κουβαλάς μηχανή.

Μας εντυπωσίασαν:

Leon Gimpel –»Kids at War», Madoz, Perez, Φωτογραφικό και ιστορικό ρεπορτάζ φιλίας Κίνας και Αλβανίας «Eternal Frienship» , φωτογραφική συμβολή του David Lynch σε αρχιτεκτονικές μακέτες και μικρά φωτογραφικά projects της ενότητας Parade κ.α.

Σχετικό site : www.rencontres-arles.com

Ταξίδευσαν:

* Κατά την διάρκεια των ημερών του Φεστιβάλ, που φέτος διαρκεί απο τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, διοργανώνονται εκθέσεις φωτογραφίας (δείτε όσες έχουν προγραμματιστεί εδώ), workshops (δείτε το πρόγραμμα εδώ) και πολλές εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να προάγουν την φωτογραφική τέχνη.

 

Συντάκτης Άννα Κάντα, Μέλος του METApolis