Παγκόσμια ημέρα Φωτογραφίας | Εκατό ογδόντα τέσσερα χρόνια

Παγκόσμια ημέρα Φωτογραφίας – World Photo Day | 19 Αυγούστου 1839 | Είναι η χρονιά κατά την οποία στη Γαλλία δημοσιοποιείται η εφεύρεση της φωτογραφίας. Η Ακαδημία των Επιστημών αναγνωρίζει επίσημα τη μέθοδο του Daguerre.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας τιμά την ανακοίνωση της διαδικασίας της   Daguerreotype (Δαγκεροτυπίας)  στις 19 Αυγούστου 1839 από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών ως νέα Τέχνη, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά, η γαλλική κυβέρνηση αγόρασε την πατέντα για την εφεύρεση και την έδωσε ως δώρο, «δωρεάν στον κόσμο».

Οι Τρείς Πατέρες της φωτογραφίας

Ο Joseph Nicéphore Niépce, ο Louis Daguerre και ο William Henry Fox Talbot θεωρούνται οι εφευρέτες της φωτογραφίας. Ο Nicéphore Niépce ξεκίνησε πειραματιζόμενος με τη φωτογραφία με χλωριούχο άργυρο και αλογονίδιο του αργύρου, το 1826, ο Niépce κατάφερε να τραβήξει την πρώτη πραγματική φωτογραφία. Χρησιμοποίησε ένα φύλλο κασσίτερου επικαλυμμένο με άσφαλτο, το οποίο απαιτούσε χρόνο έκθεσης τουλάχιστον 8 ωρών! τη θέα από το εργαστήριό του στο Saint-Loup-de-Varennes της Γαλλίας. Ο Nicéphore Niépce έδωσε στην τεχνική του την ονομασία Heliograph (Ηλιογραφία), η οποία επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Camera obscura.

Ο ζωγράφος Louis Jacques Mandé Daguerre ήταν τόσο ενθουσιασμένος με αυτό το επίτευγμα που αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Niépce. Ο Daguerre συνέχισε να αναπτύσσει, να βελτιώνει και να πειραματίζεται με τη διαδικασία χρησιμοποιώντας φύλλα χαλκού με επάργυρο και ατμούς υδραργύρου. Καθώς συνέχισε να αναπτύσσει αυτή τη διαδικασία, ο Daguerre μπόρεσε να μειώσει κατά πολύ τον χρόνο έκθεσης.

Το 1839, με χρόνο έκθεσης μόλις λίγων δευτερολέπτων, η Daguerreotype (Δαγκεροτυπία) έγινε για πρώτη μέσο εμπορικής χρήσης της φωτογραφίας για πορτρέτα. Αυτό αποδείχθηκε κρίσιμη καμπή στην ιστορία της φωτογραφίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη λαϊκή αποδοχή των φωτογραφικών μηχανών και στην επιτυχία του μέσου.

Λίγο αργότερα στην Μεγάλη Βρετανία, ο William Henry Fox Talbot επινόησε τη διαδικασία της Calotype (καλοτυπίας). Αυτή ήταν η πρώτη διαδικασία που επέτρεψε στους φωτογράφους να δημιουργήσουν ένα αρνητικό από το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν πολλαπλές εκτυπώσεις.

Πηγή: Άλκης Ξ. Ξανθάκης |Ιστορία της φωτογραφικής αισθητικής 1839-1975