Ουγκάντα: Σεμινάριο Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας

Ουγκάντα: Σεμινάριο Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας

Σεμινάριο Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας METApolis

Η Φωτογραφική ομάδα METApolis και ο δάσκαλος φωτογραφίας Γιάννης Γιαννακόπουλος οργανώνει για πέμπτη φορά μια φωτογραφική αποστολή με βάση το Monde της Uganda από 12 Απριλίου έως 25 Απριλίου 2020.

Η ομάδα αυτή, θα εργαστεί αποτυπώνοντας με το φωτογραφικό τους φακό το πρόσωπο της Αφρικής μέσα από τις καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που ζουν εκεί, διαφορετικές ιστορίες που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς, και μιλούν διαφορετικές γλώσσες, όμως μοιράζονται την κοινή πραγματικότητα της ζωής.

Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι μόνο η φωτογραφική παιδεία αλλά να εμπεδώσουμε την έννοια του εθελοντισμού, θα δούμε ότι η φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο. Η ομάδα  μας θα συναντήσει τις δράσεις των Friends of Monde και θα γνωρίσει την ζωή και την καθημερινότητα της Αφρικανικής ηπείρου. Θα γνωρίσουμε τους μικρούς μας φίλους στο σχολείο του Monde και θα καταλάβουμε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται βοήθεια αλλά αγάπη και κατανόηση, δεν χρειάζονται εμάς για δασκάλους γιατί τα ίδια μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι, εάν κάποιος απλά αφιερώσει χρόνο στο να μάθει από εκείνα.

Συμμετέχοντες

Το σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν μόνον όσοι είχαν παρακολουθήσει ένα από τα εισαγωγικά σεμινάρια του «METApolis». Πρόκειται για την απαραίτητη πρακτική εφαρμογή του «Προχωρημένου» σεμιναρίου. Εξαιρέσεις πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσίαση Portfolio.

Μόρφωση και διασκέδαση

Είναι γεγονός ότι οι διακοπές είναι ιδιαίτερα πολύτιμες. Η λογική τού σεμιναρίου είναι να γίνεται εκμετάλλευση μέρους των διακοπών και παράλληλα να γίνεται με σεβασμό η τέχνη της φωτογραφίας. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να προηγείται σαν στόχος η φωτογράφιση και να ακολουθεί η διασκέδαση. Να μην ξεχνάμε ότι το σεμινάριο είναι μάθημα πάνω στην ταξιδιωτική φωτογραφία.

Το ταξίδι έχει δύο σκέλη:

Την φωτογράφιση και την κριτική όλων ανεξαιρέτως των λήψεων. Η συνεχής εξάσκηση, έξω από περισπασμούς, καθώς και η καθημερινή κριτική στον συνδυασμό τής πράξης με τη θεωρία, δίνοντας ταυτόχρονα μια γεύση τής συνεχούς ροής τής καλλιτεχνικής εξάσκησης.Στόχος του σεμιναρίου είναι να μάθει ο φωτογράφος να αποδέχεται την απόρριψη σαν εργαλείο σκέψης και μελέτης και να απολαμβάνει τον έπαινο σαν τυχαίο περιστατικό και όχι σαν στόχο. Η θεματολογία μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Η φωτογράφιση πρέπει να γίνεται μεθοδικά, με αυτοσυγκέντρωση και προγραμματισμό.Η φωτογράφιση μπορεί να γίνεται όλη την ημέρα. Πάντα με διάθεση να ανακαλύψουμε νέους τόπους και κουλτούρες.

Φωτογραφία: Κυριακή του Πάσχα, Απρίλιος 2019, Monde/Uganda