Οκτώβριος 2020 | Βγαίνω, φωτογραφίζω, μαθαίνω την πόλη μου…  Νέο Σεμινάριο Φωτογραφίας

Οκτώβριος 2020 | Βγαίνω, φωτογραφίζω, μαθαίνω την πόλη μου… Νέο Σεμινάριο Φωτογραφίας

Τον Οκτώβριο του 202 η Φωτογραφική ομάδα του METAPolis ξεκινάει τις Τρίτες νέους εβδομαδιαίους, εισαγωγικούς κύκλους σεμιναρίων – μαθημάτων στην Φωτογραφία Δρόμου/Steet Photography, ένα σεμινάριο  για όσους ξεκινούν την φωτογραφία τώρα και θέλουν να αποφύγουν τα θρανία της θεωρίας.

Ένα εβδομαδιαίο Σεμινάριο με θέμα την φωτογράφιση στην πόλη μας ή όπως θα λέγαμε η ¨Street¨ φωτογραφική πλευρά της πόλης. Ένα Σεμινάριο φωτογραφίας που η εκπαίδευση γίνεται στους δρόμους της πόλης, επιστρέφουμε στην τάξη μόνο για να συζητήσουμε τις εικόνες της πόλης μας.

Η Φιλοσοφία του προγράμματος περιλαμβάνει την τεχνική γνώση με την αισθητική και την πρακτική εφαρμογή αυτών. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια γενική γνώση για τη φωτογραφία, με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης.

Ώρες Μαθημάτων
Τρίτη Εισαγωγικό Τμήμα I 2020 | 18.00 – 19.30
Έναρξη Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 18.00 | Μια φορά τον μήνα προαιρετικές συναντήσεις Σάββατο ή Κυριακή πρωί

Ο Henri Cartier-Bresson έλεγε ότι “όταν φωτογραφίζουμε κρατάμε ανοικτό το ένα μάτι για να βλέπουμε τον έξω κόσμο και κλειστό το άλλο για να βλέπουμε τον εσωτερικό μας κόσμο”.

Οι περισσότεροι φωτογράφοι σήμερα δεν κοιτάζουν κανέναν από τους δύο, αλλά αντικρίζουν ήδη το τελικό αποτέλεσμα στην οθόνη της μηχανής τους, θαυμάζουν την κάθε φωτογραφία χάνοντας το συναίσθημα. Προσπαθούν δηλαδή να δηλώσουν τις γνώσεις τους, την άρτια τεχνική τους γνώση και τις ικανότητές τους με στόχο την παρουσίαση της φωτογραφίας με τα πολλά “Like’’.

Ο φωτογράφος συνηθίζεται να θεωρείται ότι μεταφέρει τα συναισθήματα που τρέφει απέναντι στα θέματα που φωτογραφίζει. Τι ενδιαφέρον έχει για τον θεατή τής φωτογραφίας η μεταφορά ενός συναισθήματος που στην πραγματικότητα, ούτε σ αυτόν απευθύνεται ούτε μπορεί να το βιώσει ο ίδιος; Και ποιος ο λόγος ο φωτογράφος να κάνει μια συλλογή οπτικών αποτυπώσεων των συναισθημάτων του, αφού θα ήταν αρκετό να ζει τις στιγμές και όχι να τις αποτυπώνει;

Εμείς θέλουμε να βρούμε την χαμένη μας ταυτότητα, θα μάθουμε να αγαπάμε την φωτογραφία, θα μάθουμε να αγαπάμε την λήψη, θα μάθουμε να αγαπάμε την πόλη μας.

Το σεμινάριο αυτό διαμορφώθηκε στη λογική μίας ρομαντικής επαναφοράς της εικόνας σ αυτό που ονομάζουμε γνωριμία. Η γνωριμία αυτή δεν μπορεί παρά να είναι «εισαγωγική». Ο ακροατής των σεμιναρίων οφείλει να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τους δικούς του ρυθμούς και τον δικό του χρόνο για την πληρέστερη επαφή με το έργο εκείνων των φωτογράφων, που νομίζει ότι τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Απευθύνεται σε ένα κοινό τού οποίου το καθοριστικό στοιχείο δεν είναι ούτε η ηλικία, ούτε το επίπεδο των γνώσεων, ούτε ο ενδεχόμενος επαγγελματικός στόχος.

Το επίπεδο των φωτογραφικών γνώσεων είναι επίσης αδιάφορο. Αν στην τεχνική υπάρχουν σημαντικές διαφορές, στον καλλιτεχνικό τομέα οι διαφορές εξαφανίζονται κάτω από την ίδια και συνήθη σε όλους άγνοια.

Όσο για το επάγγελμα, δεν πιστεύομαι ότι το σεμινάριο θα βλάψει τον επίδοξο επαγγελματία, ούτε όμως ότι είναι αυτό που πάνω από όλα χρειάζεται. Θεωρούμε ότι όλοι είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε, σε σχέση με την προσωπική μας φωτογραφική δουλειά, αιώνιοι ερασιτέχνες.

Ύλη: Η πρωτοτυπία του σεμιναρίου βασίζεται ότι οι συναντήσεις και οι γνώσεις της τεχνικής κερδίζονται μέσα στην ίδια την πόλη. Μια πάλη της τεχνικής γνώσης με την αισθητική της φωτογραφίας δρόμου.
Δάσκαλοι: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης
Συναντήσεις: Κάθε Τρίτη απόγευμα ( Μια φορά τον μήνα προαιρετικές συναντήσεις Σάββατο ή Κυριακή πρωί )
Διάρκεια Σεμιναρίου: Ο Κύκλος ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020
Κόστος Συμμετοχής: Μηνιαία συνδρομή 70€
Ειδική έκπτωση για τα μέλη της Φωτογραφικής ομάδας του  METApolis που παρακολουθούν ή έχουν παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο του METApolis.

 

Προαιρετικό:
Α. Ιούνιος 2020 Συμμετοχή στην ετήσια έκθεση της φωτογραφικής ομάδας του METApolis στην Τεχνόπολη ( Γκάζι )
Β. Ιούλιος 2020 4ημερο Φωτογραφικό Workshop, στην Κωνσταντινούπολη  120€, (δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής)
Συμμετοχή: Για δηλώσεις συμμετοχής στην φόρμα που θα βρείτε παρακάτω..
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 15)
METApolis
Ιδρυτές, Δάσκαλοι
Γιάννης Γιαννακόπουλος, MA Arts in Design,
Κώστας Κουρτίδης, ΒΑ Photography,
Θοδωρής Βερονίκης, MA Arts in Design

Ονοματεπώνυμο (*)

Email (*)

Τηλέφωνο (*)

Σεμινάριο

* Το METApolis δεν συλλέγει τα παραπάνω στοιχεία. Τα χρησιμοποιεί με μοναδικό σκοπό την επικοινωνία μαζί σας.