Μεταμεσονύχτια προβολή Cine Δεξαμενή

Μεταμεσονύχτια προβολή Cine Δεξαμενή

Μεταμεσονύχτια προβολή Cine Δεξαμενή

Λίγο πριν φύγει το καλοκαίρι η φωτογραφική μας ομάδα θα συναντηθεί για να μοιραστεί τις όμορφες μας στιγμές από το φωτογραφικό ταξίδι στην Νότια Ιταλία ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, χρώματα, γεύσεις και από τα 9 μοναδικά χρόνια της ομάδας. Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο της ΕΥΔΑΠ και ιδιαίτερα την πρόεδρο και το Δ.Σ για την παραχώρηση του χώρου.

Καλεσμένοι όλα τα μέλη του METApolis  και οι φίλοι του

Μια προβολή αργά το βράδυ στο θερινό κινηματογράφο Δεξαμενή

ΠΡΟΣΟΧΗ – Η Προβολή είναι Σάββατο βράδυ μετά τις 24.00 προς Κυριακή στις 00.15

Info

Cine Δεξαμενή

17.09.2017 – 00.15

Είσοδος Δωρεάν

Ο Δρόμος με Πηγαίνει…
και εγώ Απολαμβάνω, Νιώθω, Σκέπτομαι χίλιες σκέψεις, Σκέπτομαι χίλιες Εικόνες…
10 Ημέρες, 26 πόλεις & χωριά 2103 Km, 4 διόδια, λίγος ύπνος, η πιο τρελή παρέα…

 

Τι μπορεί να είναι το METApolis… ας δούμε κάποιες σκέψεις…

…Είναι λοιπόν αναγκαία η επανεξέταση της έννοιας της μητρόπολης μιας έννοιας σε χρήση ήδη από τον περασμένο αιώνα όπως και των σχέσεων ανάμεσα στη μητρόπολη και στις διαδικασίες μητροπολιτικοποίησης. Η κλασική έννοια της μητρόπολης περιγράφει τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα και τη μεγάλη πόλη που αναλαμβάνει τις πιο υψηλές λειτουργίες στα πλαίσια της περιφερειακής.

Αδυνατεί, παρ’ όλα αυτά, να δηλώσει τη νέα διάρθρωση των αστικών χώρων και την εμφάνιση ενός νέου χώρου οικονομικών και κοινωνικών καθημερινών δραστηριοτήτων και να συγκρατήσει την έκρηξη και την εξάπλωση του αστικού σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μητροπολιτικοποίηση, αντίθετα, υποδηλώνει τους σημαντικούς μετασχηματισμούς των μεγάλων πόλεων, των περιφερειών και των ευρύτερων περιοχών τους, περιοχών αστικοποίησης όλο και πιο διευρυμένων, ετερογενών, ασυνεχών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συχνά και ολόκληρες πόλεις, συνδεδεμένες με μια τοπική οικονομία, αλλά και με την ανάπτυξη περιοχών για υπηρεσίες και αναψυχή.

Στα πλαίσια αυτά, η αποδοχή περισσότερο ως υπόθεση εργασίας του όρου «μετάπολη» δηλώνει μια πραγματικότητα που, ταυτοχρόνως, ενσωματώνει και υπερβαίνει την κλασική έννοια της μητρόπολης.

Francois Ascher

Σύμφωνα με τον ορισμό του Francois Ascher, «μια μετάπολη είναι το σύνολο των χώρων όπου το σύνολο ή τμήμα των κατοίκων, των οικονομικών δραστηριοτήτων ή των περιοχών βρίσκεται ενσωματωμένο στην καθημερινή λειτουργία μιας μητρόπολης.

Μια μετάπολη αποτελεί γενικώς ένα λεκανοπέδιο εργασίας, κατοίκησης και δραστηριοτήτων.

Οι χώροι που συνθέτουν μια μετάπολη είναι κατ’ ουσίαν ετερογενείς και όχι εξ ανάγκης συνεχείς. Μια μετάπολη περιλαμβάνει το λιγότερο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους».

Η ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στην αντιπαράθεση δύο διαγραμμάτων: του πρώτου, το οποίο, στην αστική γεωγραφία, συνοψίζει τη θεωρία των κεντρικών τόπων του Christaller (1933), αναπαριστώντας τη χωρική και ιεραρχική κατανομή των πόλεων· και του δεύτερου, το οποίο δείχνει την εμφάνιση ενός αστικού συστήματος με σημεία πόλωσης γύρω από τις μητροπόλεις, που λειτουργούν σε δίκτυο και σε διεθνή κλίμακα, με επίκεντρα (hubs) και ακτίνες (spokes) και κατάδηλη την επίδραση των ταχέων μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα των αερομεταφορών.

Υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση για τη σχέση της μετάπολης με τη μετα-βιομηχανική πόλη ή τη μετά-την-πόλη εποχή, αλλά είναι σαφές ότι οι νέες τεχνολογίες μεταφορών και επικοινωνίας που συμμετέχουν στην ανασύσταση των αστικών και μη αστικών χώρων δεν συνεπάγονται την εξαφάνιση των πόλεων.

Η μητροπολιτικοποίηση και ο σχηματισμός μεταπόλεων αποτελούν προχωρημένες μορφές διαδικασιών αστικοποίησης
που συνεχίζουν τον ρυθμό τους, βασισμένες, κυρίως, στους τρόπους και στις τεχνολογίες ανταλλαγής
και με διαδικασίες που, προφανώς, δεν είναι ούτε γραμμικές ούτε συνεχείς.

Πέρα από αστικογεωγραφικά δεδομένα, η μετάπολη φέρει μια νέα πραγματικότητα: την παγκόσμια επικράτηση
του αστικού, του αντικειμένου του τομέα γνώσης των αρχιτεκτόνων και των πολεοδόμων.

Η μετάπολη αντιπροσωπεύει ακόμη την απελευθέρωση από τους καταναγκασμούς της Ιστορίας και του γεωγραφικού τόπου,
την εξάπλωση νέων κανόνων, μεγεθών και προγραμμάτων, την κατάρριψη των τυποποιημένων,
φορμαλιστικών αρχιτεκτονικών ασκήσεων, την ανάπτυξη επιχειρησιακών στρατηγικών και
πλαισίων δράσης, την ανάμειξη πολλαπλών πολιτισμικών παραδειγμάτων,
την ενσωμάτωση διαφορών, την εξερεύνηση του αγνώστου, την αναζήτηση του νέου.

Μια νέα θεώρηση των πραγμάτων! = #metapolis