Γιώργος Μουτάφης @METApolis

Γιώργος Μουτάφης @METApolis

Γιώργος Μουτάφης @METApolis | «Φωτογραφία ένα Ταξίδι Ζωής»

Ο Γιώργος Μουτάφης στο METApolis παρουσιάσε τον Οκτώβριο του 2012, το ταξίδι της ζωής του… από την Ελλάδα, την Αϊτή ως την καρδιά της Μεσογείου του σήμερα.

Ο Γιώργος μοιράζεται την αγάπη του για την εικόνα και τον άνθρωπο, μαζί με τους μαθητές του ΜETApolis, σε μια συνάντηση που έχει το συναισθηματικό και καθαρό χαραχτήρα που διακατέχει τον ίδιο.

Οπως λέει και ο ίδιος

Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη.

Ως φωτογράφος, που έχει αφιερώσει περισσότερο από εννέα χρόνια στην καταγραφή της ζωής των προσφύγων σε ολόκληρη την ήπειρο, αλλά και πέρα από αυτή, ποτέ δεν προέβλεψα ότι θα φτάναμε σε τέτοιο σημείο αναλγησίας, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι κράτη μέλη της ΕΕ θα ύψωναν φράχτες για να προστατεύσουν τα εδάφη τους από αβοήθητους, απελπισμένους πρόσφυγες.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς τα ελληνικά νησιά για άλλη μια φορά καλωσορίζουν τους πρόσφυγες που καταφθάνουν μέσω της Τουρκίας.

Τους βλέπω να φτάνουν στις ελληνικές ακτές και να φιλάνε το χώμα. Αγνοώντας τι τους περιμένει, σε μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση και που δεν διαθέτει λειτουργικό σύστημα υποδοχής, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν φτάσει στη Γη της Επαγγελίας.

Έχοντας μόλις επιβιώσει από ένα εξαιρετικά επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα,
οι πρόσφυγες πρέπει αμέσως να κάνουν μια δύσκολη επιλογή: πού θα πάνε στη συνέχεια.
Κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με τη FYROM, η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαώδης.

Πολλοί πρόσφυγες παραμένουν παγιδευμένοι μεταξύ των δύο χωρών. Εδώ ήταν που, πριν από μερικούς μήνες, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες που κρατούσαν αγκαλιά τα μωρά τους.

Έχω καταγράψει με το φακό μου βία, απόγνωση και εγκατάλειψη περισσότερες φορές από όσες μπορώ να θυμηθώ.

Αλλά, ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί  κάτι τέτοιο: τρομοκρατημένοι και πολιορκημένοι άνθρωποι
που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, παιδιά που ουρλιάζουν και κλαίνε,
οικογένειες που χωρίζονται μεταξύ των δύο χωρών.

Κόλαση στα σύνορα.

Γιώργος Μουτάφης

http://giorgos-moutafis.com