Changing Lanes | Έκθεση Φωτογραφίας & Vlogging

Changing Lanes | Έκθεση Φωτογραφίας & Vlogging

METApolis
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens

Εγκαίνια: Δευτέρα 22 Μαΐου 2023, 8 μ.μ.
Διάρκεια: 22 Μαΐου – 28 Μαΐου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16.00-23.00, Παρασκευή, Σάββατο 10:00-23:00
Κυριακή 10:30-21:00
Χώρος Έκθεσης: Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού / Purifier,
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens | Πειραιώς 100, Γκάζι

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis σας προσκαλεί την Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023, στις 20:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Changing Lanes”, μίας έκθεσης ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της Πόλης. Εκατόν τριάντα ένας (131) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban.
Σε μια παγκοσμιοποιημένη μεταμοντέρνα κοινωνία που επικρατεί το “πολιτικά ορθό/politically correct”  ίσως δεν είναι και τόσο γόνιμο να αναζητάς βεβαιότητες.
Σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα πώς μπορείς να βρεις το τρόπο να εκφράσεις την βεβαιότητα/αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω μας;

εμείς…

Τολμήσαμε να αναφερθούμε σε βεβαιότητες/αβεβαιότητες που χτίστηκαν αυτά τα χρόνια της αβεβαιότητας. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός, την εποχή της καθολικής καραντίνας, άλλαξε το αληθές της διαχρονικής αξίας των σημαντικών άλλων στη ζωή μας.

εμείς… δεν θα μείνουμε αμέτοχοι…

Φωτογραφίζοντας συνεχίζουμε την αναφορά στην ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύουμε την υπαρξιακή συνιστώσα, αναζητώντας το νόημα της απέναντι στη φθαρτή ατομικότητα και συλλογικότητα. Ένα νόημα-σκοπός, που θα πρέπει να επιτευχθεί τόσο σε προσωπικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

εμείς…

…θα απαθανατίζουμε την Πόλη – Μητρόπολη και την μετεξέλιξη της, την ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από τον ίδιο τον αστικό χώρο.
Η Πόλη-Μετάπολη, η πόλη του τώρα, των γρήγορων εξελίξεων, του ζωντανού ρυθμού, των ασυνεχών ροών, της κίνησης, της επέκτασης και του πολλαπλασιασμού αποτυπώνεται μέσα από την αστική φωτογραφία κομμάτι-κομμάτι, στιγμή-στιγμή, με μία αυθόρμητη οπτική αφήγηση κάθε πτυχής της, η οποία δεν χρειάζεται λόγια, επεξηγήσεις, συντροφιά ή πλαίσιο για να γίνει κατανοητή και αποτελεί αυθύπαρκτη ολότητα.

εμείς…

…θα απαθανατίζουμε το «άστυ» μέσω της φωτογραφίας και θα σκιαγραφούμε οπτικά έναν “Urban” κόσμο, μια ορολογία του διεπιστημονικού πεδίου της κοινωνικής, εθνογραφικής, πολιτικής, ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής οπτικοποίησης της πόλης. Η αναπαράσταση του αστικού χώρου και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της πόλης μέσα από τα παραδοσιακά, αλλά και τα νέα μέσα, υπάγεται σε μια σύγχρονη ομπρέλα, που περιλαμβάνει ένα ευρύ και ανοιχτό σε επαναδιαπραγμάτευση φάσμα σχολών/ειδών φωτογραφίας, που ενσωματώνουν τον εν εξελίξει διάλογο για την φύση των σύγχρονων και ιστορικών οπτικοποιήσεων της μεγαλούπολης/μητρόπολης και περιλαμβάνουν τόσο το street photography, το documentary, το design και fine art photography, όσο και την αρχιτεκτονική, αρχαιολογική φωτογραφία, μην παραλείποντας την φωτογραφία πορτρέτων, τοπίων και αντικειμένων.
Στην έκθεση αυτή πρωταγωνιστεί η Πόλη – Μετάπολη, πέρα από αυστηρούς αρχιτεκτονικούς, κοινωνιολογικούς, ιστορικούς, υλικούς και καλλιτεχνικούς κανόνες και περιορισμούς που καταπιέζουν την προσωπική οπτική και παγιδεύουν το «κλικ». Η φωτογραφία αποτελεί μία απεικόνιση του παρόντος, ένα κομμάτι του τώρα, του καθημερινού, του οικείου, του πραγματικού, χωρίς να χάνει όμως το ρόλο της ως ένα εργαλείο νοσταλγίας του παρελθόντος ή αναφοράς για το μέλλον.
Τα μηνύματα στους τοίχους, οι διαφημίσεις, η μόδα του δρόμου, τα μνημεία και τα κτίρια, τα μαγαζιά, οι πινακίδες, τα γκραφίτι, οι χώροι στάθμευσης, η κίνηση στους δρόμους, οι στιγμές των ανθρώπων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τα παζάρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρτι και η διασκέδαση, το εσωτερικό των διαμερισμάτων και χίλια άλλα κομμάτια της καθημερινότητας, έρχονται τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis να τα αναδείξουν, να μας ξεναγήσουν σε διαδρομές που δημιουργούμε με τα βήματά μας. Κάθε τι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, κάθε δρόμος που χάνουμε και κάθε μονοπάτι που βρίσκουμε… εικόνες από την Μετάπολις και σκέψεις είναι εδώ… η Μετάπολις είμαστε εμείς… και εμεις συνεχίζουμε να αναζητάμε.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, MA Arts in Design, Κώστας Κουρτίδης, ΒΑ Photography, Θοδωρής Βερονίκης, MA Arts in Design

Παρουσιάζουν τα έργα τους: Παναγιώτης Αγριανίτης, Νίκη Αδαμοπούλου, Διονυσία Αλυσανδράτου, Γιάννης Ανδρώνης, Νατάσα Αντόνοβ, Γιώργος Αντωνίου, Σάντρα Αργειτάκου, Ντιάννα Βασιλείου, Κατερίνα Βασσάκη, Ιωάννης Βατόπουλος, Ηλίας Βιτσεντζάτος, Μίνα Βλαχανδρέα, Αθηνά Βούρτση, Ασπασία Βράχα, Μαρία Γερακίνη, Αθανασία Γιαννακουλοπούλου, Ελένη Γκουβάτσου, Άλκης Γούβαλης, Δημήτρης Γυμνόπουλος, Νίκος Δεληγιάννης, Αντώνης Δέλλας, Σοφία Δεμέλκου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Μάντυ Δράκου, Θάνος Δρίβας, Λουκάς Δρίτσας, Χαράλαμπος Ερμείδης, Τάνια Ζάρκου, Βάντα Ζαφειράτου, Αγγελική Ζώτου, Άρτεμις Θύμιου, Αλεξάνδρα Κάββαλου, Βασιλεία Καλαϊτζάκη, Μαρία Καλαϊντζή, Άννα Καλοζούμη, Σπυριδούλα Καμπέρη, Βίκυ Καραβία, Κατερίνα Καραβία, Μάρθα Καραγιλάνη, Μαίρη Καραμάλη, Γιώργος Κασιάρης, Αντώνης Κασιμιώτης, Σταυρούλα Κατσαρέα, Ευστρατία Κατσαφάρου, Κώστας Κατσομήτρος, Θωμάς  Κερτίκας, Αναστασία Κοκκαλά, Σοφία Κονδύλη, Μάρκος Κρητικός, Χρυσούλα Κρητικού, Έφη Κρικέλλη, Χριστίνα Κώτση, Χριστίνα Δήμητρα Λαζαράκη, Ναταλία Λιβιτσάνου, Μιχάλης Λουδάρος, Παναγιώτης Μαλαφής, Αριστοτέλης Μαντέλος, Έλλη Μαντέλου, Ανδρέας Μαντόπουλος, Δανάη Μαυροειδή, Μιχάλης Μαράκης, Μαριέττα Μαρκουίζου, Αγάπη Μαρτάρα, Νίκος Μελίστας, Εριφύλη Μέξα, Μαρία Μιχαλοπούλου, Αγγελική Μουρτζούχου, Κωνσταντίνα Μουτζαλιά, Αντιγόνη Μπάσιου, Παναγιώτης Μπεκρής, Κατερίνα Μπέλλου, Ελένη Μπεράτη, Ελεάνα Μπόγλου, Χαράλαμπος Μπουρέκας, Τάσος Νάκος, Νίκος Νασιάκος, Δήμητρα – Μαρία Νικηφοράκη, Ισαβέλλα Ντάσση, Λαμπρινή Οικονόμου, Ιωσήφ Οσμάν, Αργυρώ Παινεσάκη, Σοφία Πανίτσα, Σπυριδούλα Παπαδήμα, Κλαίρη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, Θεοδώρα  Παπανικολάου, Νίνα Παπατριανταφύλλου, Κωνσταντίνα Παππά, Γιώργος Πατίλης, Μάρω Πετούνη, Γιώργος Πετρίδης, Νίκος Πετρόπουλος, Βασιλική Πετροπούλου, Πολύβιος Πισιριτζής,  Άννα Πλούμπη, Νίκος Πούλιας, Νίκος Προύντζος, Κάτια Ρωμανού, Φοίβος Ρωμαντζής, Γιάννης Σαρρής, Νικολέττα Σγούρου, Ελένη Σκάρπα, Κωνσταντίνος Σκουραδάκης, Ντίμη Σπανού, Θάνος Σταμοδήμος, Γιώργος Στασινόπουλος, Ευάγγελος Σταυρόπουλος, Μαρία Στρατηγέντα, Ιωάννα Τασούλα, Κωνσταντίνος Τζανιδάκης, Ελένη Τίτιρη, Νίκος Τράικος, Κατερίνα Τράκα – Ζαρκάδη, Νατασία Τσαγκαρινού, Αλέξανδρος Τσάλας, Μαρία Τσαούσογλου, Μαργαρίτα Τσάφου, Αγγελική Τσέργα, Κωνσταντίνος Τσιάτσιος, Ρένα Τσιγαρίδα, Γιάννης Τσιφτελής, Παναγιώτα Τσόκη, Μάκης Τσουπάκης, Θεόδωρος Τσοχανταρίδης, Ζάννα Φιλιππίδου, Νιόβη Φουρνογεράκη, Παναγιώτα Φραγκογιαννοπούλου, Μιχάλης Χατζηβασιλείου, Μανώλης Χατζηευστρατίου, Σύνθια Χατζηκωτούλα, Ειρήνη Χέλμη, Ιωάννης Χριστοφορίδης, Χριστίνα Ψαρρού, Ηλιάνα Ψωμά

Παράλληλα για 7 μέρες, από 22 Μαΐου έως 28 Μαΐου 2023,η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens υποδέχεται για ακόμα μία χρονιά την 22η διοργάνωση του Athens Jazz, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην πόλη της Αθήνας

Athens Jazz

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis

Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ιδρύθηκε το 2009, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis.

Ο Εισαγωγικός Κύκλος Φωτογραφίας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και πειραματίζονται ως παρέα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας.

Οι Προχωρημένοι Κύκλοι Φωτογραφίας αποτελούνται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους.

Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές … αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς …

Ιδρυτές & Δάσκαλοι του METApolis είναι ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο Κώστας Κουρτίδης και ο Θοδωρής Βερονίκης. ( http://www.metapolis.gr/metapolis/Idrites )

INFO: Είσοδος Ελεύθερη

Εγκαίνια: Δευτέρα 22 Μαΐου 2023, στις 20.00, “Κτίριο Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού / Purifier,  Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens ”

Διάρκεια : 22/05/2023 – 28/05/2023

Ώρες Λειτουργίας Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 16.00-23.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-23:00, Κυριακή: 10:30-21:00

Επιμέλεια Έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης, Θοδωρής Βερονίκης

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Jazz

Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό και σε υψηλή ανάλυση: info@metapolis.gr

Περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος (6945856877), Κώστας Κουρτίδης (6944557157)

#changing_lanes #May_22 #metapolis_exhibition #art #metapolis #photo_exhibition #metapolis_photography #metapolis_changing_lanes #metapolis_2023 #metapolis_αλλαγή λωρίδας #technopolis_athens #athens #greece

 

METAPolis | Φωτογραφία – Τέχνη – Πολιτισμός: Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Μετρό Πανεπιστήμιο, Αθήνα 105 61
Τηλ. 210.32.53.550, +30 6945856877 | info@metapolis.gr,
url: www.metapolis.gr | Like: @Metapolis Photography Seminars
Follow @metapolis_ph | 
Instagram: @metapolis_photography | Artsy @metapolis

Event: https://www.facebook.com/events/596814432361463/596814449028128/

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324

press@athens-technopolis.gr , www.athens-technopolis.gr

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 035, 049, 227, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.
Ένα ελπιδοφόρο καλωσόρισμα του Καλοκαιριού και μάλιστα με παρεμβατικό τρόπο,
εφόσον οι θεατές μπορούν να βοηθήσουν τις δράσεις των ΓτΚ.
«Όπου υπάρχουν Άνθρωποι…»

Γιατροί του Κόσμου