24 Ώρες στα Πανηγύρια του Προφήτη Ηλία

24 Ώρες στα Πανηγύρια του Προφήτη Ηλία

Ο Δάσκαλος Γιάννης Γιαννακόπουλος φωτογραφίζει για 24 Ώρες στα Πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στο νησί της Ικαρίαςστο Μηλιωπό, στα Κοσοίκια, στο Γλαρέδο, στις Βρακάδες, στον Προφήτη Ηλία/Καρυδιές

24 Ώρες στα Πανηγύρια

Η περίεργη σχέση των κατοίκων του νησιού με τον χρόνο και τα πανηγύρια του νησιού που μοιάζουν με ατέλειωτες, εκστατικές γιορτές που υμνούν τη χαρά της ζωής νιώθεις ότι έτσι ξορκίζουν τον θάνατο.

Η άρνησή τους να συμβιβαστούν με έναν αγχωτικό, ασφυκτικό τρόπο ζωής που για εμάς τους υπόλοιπους μοιάζει φυσιολογικός.

Οι μουσικοί παίζουν nonstop σχεδόν όλη τη νύχτα και οι άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, πιάνονται χέρι-χέρι και χορεύουν σε κύκλους, δίχως σταματημό. Κι όταν τελειώσει ο Ικαριώτικος, βρίσκουν ταίρι και πιάνουν το βαλς.

Ένα ατέλειωτο, εκστατικό, διονυσιακό γλέντι που υμνεί τη χαρά της ζωής και ξορκίζει τον θάνατο.

Όπως έλεγε κι ένα παραδοσιακό τραγούδι με μάλλον κυνικό και απαισιόδοξο στίχο που άκουσα εκεί: «Τούτη η γης που την πατούμε, όλοι μέσα θε να μπούμε». Όλοι, όμως, το τραγουδούσαν δυνατά και με το χαμόγελο στα χείλη

Την Ικαρία πρέπει να την έχεις στα γονίδια σου.

Το μέρος που με το που πατάω το πόδι μου θέλω να κλάψω από συγκίνηση γιατί αισθάνομαι πάλι στο σπίτι μου αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην Αφρική μου. Δεν είναι η πατρίδα μου, ο τόπος μου.

Λάτρεψα από την πρώτη ημέρα τον γοητευτικό τρόπο που βλέπουν τη ζωή, σαν Καριώτης. Ανάλαφρα, με αυτάρκεια, με αμείωτη περιέργεια και πάθος. Με γέλια και ελαφρότητα και ταυτόχρονα γνήσιο ενδιαφέρον για το ειδικό βάρος των πραγμάτων.

Οι Καριώτες σού μαθαίνουν τη σπουδαιότητα του εφήμερου, του προσωρινού, της σαχλαμάρας, της ουσίας, της αέναης δίψας για ζωή και περιπέτεια, τη σημασία της σταθερότητας, της ασφάλειας, της άνευ ορίων αγάπης για την ζωή και το πώς νοηματοδοτείται η ζωή σου σε διάρκεια χρόνου έχοντας ιδανικά, οράματα και στόχους.

Βλέπεις την διάθεση να διεκδικείς ό,τι σου κάνει κέφι χωρις όριο ηλικίας. Είσαι ελεύθερος και μπορείς να κάνεις πραγματικά ό,τι ακριβώς σου καπνίσει αρκεί να το θέλεις.

Πώς το τρίβουν το πιπέρι καλογριές κι οι καλογέροι;

#ikaria #metapolis #metapolis_photography#chamos #chanos