Ουτοπία | 2012

Ουτοπία | 2012

Έκθεση Φωτογραφίας 75 φωτογράφων-μελών της Φωτογραφικής του Ομάδας, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, στις 20:00 υπό την Αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου. Ο χώρος του ΜETAPolis, στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, Αιόλου 48-50, από τις 22/06/2012 έως την 1/07/2012, μετατρέπεται σε χώρο πειραματισμού για τα μέλη των τριών κύκλων της Φωτογραφικής του Ομάδας (εισαγωγικό και προχωρημένο Ι&ΙΙ) που φωτογραφίζουν την «Ουτοπία» του τώρα, πέρα από κάθε οικονομική, πολιτική ή κοινωνική έννοια.

Μία «Ουτοπία» πάντα συνδέεται έντονα με μια αισιόδοξη, ιδεαλιστική, σχεδόν αδύνατη και ανέφικτη τελειότητα που όμως οδηγεί ιστορικά στο δυνατό και στο εφικτό. Θα μπορούσε να είναι ευτοπία ή δυστοπία, αλλά η δική μας είναι «Ουτοπία» (ου+τόπος) γιατί φεύγοντας από τη γεωγραφική και χρονική πραγματικότητα που δεν μας καλύπτει, δημιουργούμε τη δική μας, την «Ουτοπία» της Τέχνης με μόνες σταθερές το Φως και τη Φωτογραφική μας Μηχανή. Εκεί όπου ο καλλιτέχνης εξαφανίζεται μέσα από το δημιούργημά του, αφομοιώνεται σε μια εμμονή, σε μια μικρογραφία του σύγχρονου αστικού τοπίου, σε μια φθαρμένη υλικότητα που μεταβάλλεται κάθε στιγμή σε κάτι νέο. Η Εκθεση περιλαμβάνει έργα σε διαφορετικά Επίπεδα αποκαλύπτοντας την ψευδαίσθηση της διαλεκτικής διάθεσης της «Ουτοπίας» μας:

Όροφος Ι

Εικόνες που συλλέγουν το αστικό τοπίο που γεννάμε και μας αναγεννά στη δική μας «Ουτοπία» (εισαγωγικά τμήματα φωτογραφίας).

Συμμετέχουν:
Νίκος Αγγελίδης, Μαριάννα Αμοιρίδου, Πέτρος Αναπλιώτης, Διονύσης Αρβανιτάκης, Μίνα Βλαχανδρέα, Βάσω Δεληγιαννίδη, Κωνσταντίνος Διακουμής, Βασίλης Ευαγγελίδης, Αιμιλία Ιωαννίδου, Λήδα Καλαντζή, Αλίρα Καλογερά, Βάσω Καλοπούλου, Μάνια Κανάκη, Κωνσταντίνα Καρυστινάκη, Λουϊζα Κατσαρού, Κική Κατσίγιαννη, Μαρία Κοκκινάκη, Νάσια Κοτούπα, Νατάσσα Κωστάκη, Δημήτρης Λάγιας, Μαριέττα Μούρκου, Φιλιώ Μπρόζου, Ρούλα Οικονόμου, Μαριάννα Παλαβούρα, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Πηγή Παπαδάκη, Τάνια Πασχάλη, Νικόλ Πάτα, Νίκη Πισλή, Γιώργος Πολυχρονίδης, Ελευθερία Σίντρου, Ελευθερία Σκληβάκη, Νικόλαος Σταυράκης, Δημήτρης Τσιρόπουλος, Παναγιώτης Τσότρας

Όροφος ΙV

Εικόνες που συγκεντρώνουν τη συνοδοιπορία παρόντος και παρελθόντος σε έναν ακατέργαστο χώρο άτακτων δωματίων. Το φωτογραφικό παιχνίδι αφήνεται στα χέρια σας, να ανακαλύψετε το συμβολισμό της ζωής σε εγκαταλελειμμένους χώρους μιας γεωγραφικά μεταλλασσόμενης «Ουτοπίας» (τμήμα προχωρημένων ΙΙ) και την εκδήλωση του υποκειμενικού ως διαφορετικά ομοιώματα μιας σύγχρονης ατομικής ψευδαίσθησης της «Ουτοπίας» (τμήμα προχωρημένων Ι).

Συμμετέχουν:
Βάγια Αναγνώστου, Αγγελική Βαλτάρα, Δημήτρης Βαρβερόπουλος, Δήμητρα Γαβαθά, Δήμητρα Γαλαίου, Μαργαρίτα Γαλανοπούλου, Νατάσα Γεράρδου, Γιούλη Γεωργαντίδου, Κατερίνα Γκουριώτη, Λίλιαν Γλαρού, Κωσταντίνος Δημόπουλος, Απόστολος Ζάγκος, Γρηγόρης Ιωσηφέλλης, Σωτήρης Καινούργιος, Αντώνης Καναρέλλης, Μαρία Καραγιάννη, Βίκυ Καραμουσάλη, Βασίλης Κουτσάκης, Γιώργος Κωτσορίδης, Θοδωρής Λερούνης, Αννα Λινάρδου, Στέλιος Λυγνός, Απόστολος Μανωλιτζάς, Ναταλία Νιώρα, Γιώργος Ντάσιος, Θοδωρής Ντόλιας, Κατερίνα Πετροπουλέα, Αντώνης Ποθητός, Μάριος Σουγλίδης, Μαρίνα Σουτζιδέλλη, Ιάκωβος Σπέτσιος, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Ελένη Σταθοπούλου, Κώστας Τακορίδης, Τατιάνα Τερζίογλου, Μιχάλης Τζιουβίλας, Σοφία Τριποδιανάκη, Θοδωρής Τσενόγλου, Ελένη Χριστοδουλάκη, Τίνα Χριστοπούλου

Παράλληλες Δραστηριότητες

22, 23 & 24 Ιουνίου | Φωτογραφικό Bazaar 
To METApolis και oι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουμε ένα bazaar Φωτογραφίας με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της δράσης των ΓτΚ, αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους αγαπούν την Φωτογραφία να παρευρεθούν στην έκθεση που πραγματοποιείται με θέμα την Ουτοπία.

27 Ιουνίου 18.30 – 21.00 | D800/D800E & D4 Nikon – Όταν η Τεχνολογία  συναντάει την Τέχνη 
To METApolis και η εταιρεία «ΓΕΡΑΜΑΣ» ( Nikon Selective Distributors) δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη του  METApolis, αλλά και σε όσους αγαπούν την Φωτογραφία να παρευρεθούν στο πρώτο Touch & Try των νέων επαγγελματικών Φωτογραφικών μηχανών της Nikon, D800/800Ε & D4

29, 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου | Φωτογραφικές Βραδιές Προβολών Παρασκευή 29 Ιουνίου 21.00 – 23.00 | Ι Love Athens 
Οι νέοι φίλοι της Φωτογραφικής μας Ομάδας παρουσιάζουν ατομικά πως βίωσαν και ξανα-αγάπησαν την Πόλη μας

Σάββατο 30 Iουνίου 21.00 – 23.00 | A) Create Digital Collages, B) Monde Uganda 
Το ταξίδι για τους «PHOTOAlites» συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά με δύο παρουσιάσεις. Στο πρώτο μέρος βλέπουμε την επιρροή από τον David Hockney και τη διαδρομή στα άγνωστα μονοπάτια του Digital Collage που πραγματοποιήθηκε  με την καθοδήγηση του δασκάλου Θ. Βερονίκη. Στο δεύτερο μέρος τρία μέλη της Ομάδας μας, παρουσιάζουν το ταξίδι τους στο χωριό μας στην Ουγκάντα.

Κυριακή 1 Ιουλίου 21.00 – 23.00 | Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta). 
Στο τρίτο μέρος των παρουσιάσεων βλέπουμε την προσπάθεια μετάλλαξης και τoν πρώτο προσωπικό πειραματισμό των φίλων του ΜETApolis που για δεύτερη χρονιά βρίσκονται μαζί. Ένα παιχνίδι- συνομιλία 20 εραστών της εικόνας και της αναζήτησης.