METApolis @ Art-Athina | 2015

METApolis @ Art-Athina | 2015

Για δεύτερη χρονιά, σας περιμένουμε στο περίπτερό μας Stand No P9 | 4 – 7 Ιουνίου 2015 στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2015. Το METAPolis παρουσιάζει στο Platforms Project@ Art-Athina 2015 έργα του Κωνσταντίνου Κουρτίδη/Φωτογραφία, Θοδωρή Βερονίκη/Φωτογραφία και Χρήστου Σαρρή/Video.

Κωνσταντίνος Κουρτίδης/Φωτογραφία

Tina & I

Ένας μονόλογος για τη χαμένη τέχνη της ερωτοτροπίας

Χωρίς τις εύκολες περιπτύξεις μας, τους ευτελείς διαδικτυακούς έρωτες -τις φατσούλες, τα πληθωρικά, ανέξοδα και εκ του ασφαλούς φιλάκια- συναντιόμαστε στον ίδιο χώρο σαν ξένοι. Σε κοιτώ όπως υποτίθεται ότι πρέπει να σε κοιτάξω, περιμένω μια κίνησή σου, ένα νεύμα, αλλά το βλέμμα σου είναι άκαμπτο, ακουμπάει κάπου στον ορίζοντα.

Κάποτε, σε ένα κοντινό παρελθόν λίγων ετών ή πολλών ημερών, θα συναντιόμασταν για πρώτη φορά, θα κοιταζόμασταν με παρότρυνση, θα χάναμε τα λόγια μας. Όμως λίγο λίγο, μέσα από ανεπαίσθητες κινήσεις και προσεκτικές λέξεις, ίσως και μια δόση ετοιμοπαράδοτου αυθορμητισμού, θα γινόμασταν οικείοι. Η εναρκτήρια πρόταση, απλή, κατά προτίμηση πνευματώδης αλλά σίγουρα έμφορτη με νοήματα, έχει ήδη δοκιμαστεί στον καθρέφτη του νου αλλά όταν έρθει η στιγμή της ενδέχεται να βγει αγνώριστη, με λάθος τόνο, ανάρμοστη εγγύτητα, ή αφύσικα ζυγισμένη. Η προετοιμασία είχε τα ρίσκα της.

Κάποια στιγμή ανταποκρίνεσαι και τότε λέμε ορισμένες κουβέντες ακόμα, ειδικά αν χαμογελάσεις ή αν γελάσεις (για τους σωστούς λόγους, βέβαια). Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να διαχειριστώ άμεσα την αδιαφορία σου. Αν όμως όλα πάνε κατ’ευχήν, θα πιούμε ένα-δυο ποτά ακόμα, θα συνεχίσουμε να καπνίζουμε εν μέρει για να εκτονώσουμε την αμηχανία μας, θα σταθμίσουμε τις μικρές αποκαλύψεις και αντιδράσεις μας.

Μεσοστρατίς μπορεί να διαφανεί ένα κάποιο μέλλον, προσωρινό, η συγκυριακά μόνιμο –αν η κουβέντα δεν βαλτώσει είτε από σιωπή, είτε από κάποιο άβολο βιογραφικό στοιχείο. Αν δεν πάμε αλλού και αποχαιρετιστούμε, όχι μόνο φιλικά αλλά με υπόσχεση, μπορεί να τηλεφωνηθούμε κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες μέρες για να δούμε αν αυτό που απέμεινε αντέχει τον ήλιο.

Θοδωρής Βερονίκης/Φωτογραφία

Move / Σώματα με Τομές

Στη σειρά φωτογραφιών “Move / Σώματα με Τομές” παρουσιάζεται το ανθρώπινο σώμα ως υλικός όγκος αλλά και σημείο αναφοράς, σε ελεύθερους από περιθώρια χώρους, αποτελώντας μια διερεύνηση τόσο στις κινητικές ιδιότητές του, όσο και στη δυναμικότητα της εμφάνισή του, που υπάρχει, φαίνεται, κρύβεται, αλλάζει. Με αναφορά στα αρχαιοελληνικά αγάλματα, το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται σε αντικείμενο παρακολούθησης που αφηγείται την ιστορία του μέσα από την αλλοίωσή του.

Χρήστος Σαρρής/Video

Saly #1

Το 2007 έκανα ένα ταξίδι στη Σενεγάλη. Αμέσως μετά την επιστροφή μου στο Παρίσι όπου ζούσα τότε ξέσπασε το δεύτερο μεγάλο κύμα βίας στα προάστια μετά από εκείνο του 2005 το οποίο άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Στη Σενεγάλη βρέθηκα εκτός τουριστικής σεζόν σε ένα παραλιακό χωριό το Saly. Εκεί ζούσαν πολλοί νέοι άνθρωποι ψαράδες οι περισσότεροι. Τα απογεύματα γέμιζαν τη παραλία μπροστά από το δωμάτιο μου. Μου έκανε μεγάλη έκπληξη για κάποιο λόγο το ότι πολλοί από αυτούς για ώρα έκαναν τη γυμναστική τους ανάμεσα σε ερωτευμένα ζευγάρια, φίλους που περπατούσαν κουβεντιάζοντας και παρέες αγοριών και κοριτσιών που άκουγαν μουσική από μεγάλα κασετόφωνα και χόρευαν. Όταν προσγειώθηκα στο Παρίσι είδα για ακόμα μία φορά μία γνωστή μου φυσιογνωμία ένα νεαρό Γάλλο-Αφρικανό άστεγο που με κάποιο τρόπο είχε καταφέρει να μείνει για μήνες στο Charles De Gaulle. Έκανε πολύ κρύο το χειμώνα στα προάστια του Παρισιού όπου έμεινα τα πρώτα χρόνια της παραμονής μου. Όταν μετακόμισα πίσω στην Αθήνα βλέποντας τις ταινίες που τράβηξα τα χρόνια που έζησα στη Γαλλία αποφάσισα να φτιάξω αυτό το βίντεο αφιερωμένο σε εκείνους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, τους φίλους τους, τη ζωή τους όχι από επιλογή, όπως είχα κάνει εγώ απλά και μόνο για να επιβιώσουν.

Κώστας Κουρτίδης

Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1974. Σπούδασε φωτογραφία στο College of the Canyons, στο Los Angeles της Καλιφόρνια και ολοκλήρωσε της σπουδές του στο Middlesex university of London. Το 1997 και το 1998 τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις από την Journalism Association of Community Colleges in California. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και το 2002 στα πλαίσια των Ποσειδωνίων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποίησε ατομική έκθεση με θέμα τα προσαραγμένα καράβια στην Ελλάδα («Ταξίδια της Σιωπής») στo Vernicos Art Center στην Καστέλλα. Το 2009 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Open Doors που επιμελείται η Μαρία Πασχαλίδου και η Κατερίνα Αποστολίδου. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά και φωτογράφησε τα μνημεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο «Πολιτιστική Φωτογραμμετρία» του Ι. Βαρβιτσιώτη το 2005. Το 2012 συμμετείχε στην εικαστική έκθεση VLΛVES, που έγινε στην Αθήνα. Το 2002 ξεκινάει ένα ταξίδι στην Τουρκία το οποίο θα διαρκέσει δύο μήνες, όπου καταγράφει την ζωή μέσα από το κοινωνικό ρεπορτάζ. Αντίστοιχα ταξίδια γίνονται επίσης στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το 2003 ξεκινάει το δικό του επαγγελματικό φωτογραφικό εργαστήριο, το οποίο κάνει εμφανίσεις, εκτυπώσεις για επαγγελματίες. Το εργαστήριο συνεργάζεται με της εκδόσεις Λυμπέρης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και με άλλους οργανισμούς και φωτογραφικά στούντιο.Από το 2011 μέχρι και σήμερα διδάσκει φωτογραφία σε σεμινάρια και workshops, και συνεχίζει να φωτογραφίζει επαγγελματικά καθώς και να προετοιμάζει καινούργια δουλεία για εικαστικές εκθέσεις.

Θοδωρής Βερονίκης

Γεννήθηκε το 1979, ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως creative designer. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη γραφιστική, τη φωτογραφία και το animation, ασχολήθηκε με το κοινωνικό design σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Διδάσκει επίσης Image Editing και φωτογραφία στα σεμινάρια του METApolis. Ασχολείται με την εικαστική φωτογραφία και συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα. Πεδίο διερεύνησης στα έργα του είναι ο άνθρωπος σε σχέση με τα κοινωνικά πλαίσια που διαμορφώνει και που τον περιβάλουν, με σημείο εκκίνησης το γυμνό σώμα και τη δυναμικότητα της μινιμαλιστικής προσέγγισης. Θαυμάζει τα έργα του René Magritte και του Joel-Peter Witkin.

Χρήστος Σαρρής

Γεννήθηκε στην Αθήνα, 1970. Ξεκίνησε ως επαγγελματίας φωτογράφος το 2000 μετά από απασχόληση σε διαφορετικούς τομείς. Φωτογράφησε για τις περισσότερες ελληνικές εκδόσεις, επίσης για μία σειρά ξένων περιοδικών. Κατά την περίοδο 2004-2009 κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι μετά από εκτεταμένα ταξίδια τύπωσε σε περιορισμένα αντίτυπα ένα βιβλίο με τίτλο «Ευτυχία». Φωτογραφίες από 19 χώρες με θέμα το νέο αποικισμό με εργαλείο την δυτική κουλτούρα. Φωτογραφίες από το βιβλίο αποτέλεσαν μία προσωπική έκθεση στο Παρίσι στα πλαίσια του μήνα φωτογραφίας 2008. Την επόμενη χρονιά η έκθεση παρουσιάστηκε στην γκαλερί Machine A στο Λονδίνο. Το 2011 με το καλλιτεχνικό σχήμα-alter ego Spiritual Studio λαμβάνει μέρος στο Remap_3 με ένα artmentary – βίντεο προβολή με τίτλο «με θέα Ακρόπολη» μία ιμπρεσιονιστική καταγραφή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Το 2013 η εγκατάσταση «Αθήνα_2267», με ένα φουτουριστικό βίντεο επηρεασμένο από την συζήτηση για το μέλλον της Αθήνας παρουσιάζεται στο Remap_4. Το βίντεο αυτό είναι κομμάτι της ομαδικής έκθεσης «on Pause» στην γκαλερί Sala Uno με την υποστήριξη του μουσείου της Ρώμης. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο του, το οποίο αφορά την ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Platforms Project @ Art Athina
Το Platforms Project @ Art Athina δημιουργήθηκε το 2013 με σκοπό να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες. Στο Platforms Project @ Art Athina 2013 και 2014 παρουσιάστηκαν πάνω από 90 πλατφόρμες με περισσότερους από 1000 καλλιτέχνες επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη, συμβιώσεις και συνεργασίες. Οι περισσότερες πλατφόρμες δημιούργησαν μέσω του Platforms Project @ Art-Athina σχέσεις φιλίας μεταξύ τους ενώ, πέρα από τις διαπροσωπικές σχέσεις, πολλές από αυτές αντάλλαξαν εκθέσεις, δράσεις και καλλιτέχνες. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα διεθνές network από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και χώρους που βασιζόμενες στο “η ισχύς εν τη ενώσει” έχουν κατακτήσει μια διακριτή θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι χωρίς να ανταγωνίζονται το περιβάλλον που καλούνται να υπηρετήσουν. Στο Platforms Project @ Art-Athina 2015 θα παρουσιαστούν 48 πολύ σημαντικές πλατφόρμες – δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων από 14 χώρες με περισσότερους από 700 καλλιτέχνες, αποτελώντας ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να προσφέρει στον επισκέπτη την εκ-των-έσω ματιά στην καλλιτεχνική δημιουργία, την εμπειρία της ζύμωσης και συνεργασίας της εικαστικής πρακτικής χωρίς να εστιάζει στις πωλήσεις. Οι πλατφόρμες- γκρουπ καλλιτεχνών έχουν την δυνατότητα όπως και τα προηγούμενα δυο χρόνια, να παρουσιάσουν κάποιο καλλιτεχνικό πρότζεκτ σε καθορισμένο χώρο — booth– προσφέροντας έτσι στο θεατή μια καταγραφή του τρόπου δραστηριοποίησής τους.

Αρτεμις Ποταμιάνου
Διευθύντρια Platforms Project @ Art-Athina

ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
4 – 7 Ιουνίου 2015
Παρασκευή 5, 15:00 – 21:00 // Εγκαίνια 21:00 – 23:00 (είσοδος μόνο με πρόσκληση)
Σάββατο 6, 12:00 – 21:00
Κυριακή 7, 12:00 – 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Ολόκληρο: €7
Μειωμένο: €5 (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας με την επίδειξη κάρτας)
Δωρεάν: παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA
Για γκρούπ επισκεπτών άνω των 10 ατόμων, παρακαλούμε επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο email: info@art-athina.gr
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα
Μωραϊτίνη 2, 17 561 Π. Φάληρο
(Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου)